Makarska

makarska

Město Makarska, ležící ve Střední Dalmácii na pobřeží Jaderského moře, patří k nejznámějším a nejvyhledávanějším letoviskům celého Chorvatska. Makarskou prochází Jadranská magistrála, která usnadňuje spojení s dalšími velkými městy, jako je Dubrovník, Split či Záhřeb. Je také významným chorvatským přístavem, zajišťujícím pravidelné lodní spojení mezi Makarskou a Sumartinem na ostrově Brač. Ve městě se dále nachází autobusové nádraží, ze kterého jezdí pravidelná linka Záhřeb – Makarska – Dubrovník.

Makarska historie

Makarska má velmi dlouhou historii, která sahá až do 4.století, kdy původní obyvatelé této oblasti byli Ilyrové, kteří založili osadu s názvem Muccurum. Následně město prošlo několika vojenskými bitvami a střídáním různých nadvlád ( Turci, Habsburkové, Napoleon). Historický vývoj určil dnešní podobu města, najdeme zde několik zachovalých památek, jako je barokní kostel sv. Filipa Neri z poloviny 18.století, dochovaný komplex františkánského kláštera z 15.-17.století, kde se nachází Malakologické muzeum s rozsáhlou sbírkou mušlí, městskou dominantou je barokní farní kostel zasvěcený sv.Marku, pomník chorvatského básníka 18.století A.Kačiće-Miošiće, rodáka ze zdejšího kraje.

Velice zajímavá a přitažlivá je i příroda v okolí Makarské. Z azurově modrého moře se postupně zvedá nejdelší a nejvyšší masivní pohoří v Dalmácii – Biokovo - s nejvyšší horou Sv. Jure (1762 m n. m), které město chrání před drsným vnitrozemským podnebím, proto zde převládá příjemné počasí s mírnou zimou a dlouhým teplým létem. Díky příznivému mikroklimatu a poměrně úrodné půdě se tady daří i bujné středomořské vegetaci, která v podobě borových hájů sahá k oblázkovým plážím Makarské riviéry, jejíž součástí je i město Makarská. Na jihu města se nachází malebný poloostrov Sveti Petar a mys Osejava, chránící místní přístav plný jachet, výletních a turistických lodí.

Makarska dovolená

Makarska je známá především jako vyhlášené turistické letovisko, ale je také centrem zábavy, kultury, sportu a středomořské gastronomie, proto se v turistické sezoně stává z malého městečka s cca 15.000 obyvateli doslova jedno velké „lidské mraveniště“, přesto si zde každý přijde na své. Turisté si mohou vybrat ubytování dle svých požadavků a možností v komfortních hotelech s vnějšími i vnitřními bazény, v penzionech či soukromých apartmánech, gastronomické speciality či různé nápoje si lze vychutnat ve spoustě různých restaurací, kaváren a barů, nacházejících se i podél přímořské promenády. Mimo to zde turisté také najdou mnoho obchodů a obchůdků s nejrůznějším zbožím. Makarská nabízí klidná místa jako stvořená pro procházky, cvičení či relaxaci (poloostrov Sveti Petar), rodinnou zábavu v dětských parcích, pro sportovně založené klienty nespočet sportovního vyžití (vodní sporty, paragliding, cyklistika, míčové hry, tenis, horská turistika, treking, horolezectví či rafting na divoké řece Cetina).

Nejen historie, sport a středomořské speciality jsou součástí Makarské, ale i různé kulturní akce, jako je např. Makarské kulturní léto se spoustou lidové, folklórní, rockové či klasické hudby nebo divadelními představeními. Mladší generace určitě ráda navštíví některý z místních disco-klubů, barů a tanečních teras.

Největší devízou pro město Makarska jsou bezesporu její oblázkové a písčité pláže s pozvolným vstupem do moře (hlavní pláž Donja Luka byla oceněna Modrou vlajkou – symbolem kvality a čistoty), malé chráněné zátoky poskytující soukromí, azurově čisté moře a příjemné středomořské podnebí. Toto vše předurčuje Makarskou jako ideální místo pro rodinnou dovolenou s dětmi. I starší generace ráda využije pohostinnost této destinace a při opětovném návratu objevuje nová nepoznaná místa. Letovisko Makarská je právem vyhledávanou turistickou lokalitou se spoustou možností strávení příjemné dovolené.

Makarska apartmány
Apartmány Makarska 300 metrů od pláže

1x apartmán pro 5 osob, 1x apartmán pro 4 osoby a 1x studio pro 2 osoby.

Dům v Makarska
Pronájem domu v Makarska

Pronájem domu v Makarska, který je od centra vzdálený 150 metrů.